Luonnossa
Mielenrauhaa, luonnossa!
Luonnossa, sivusto luonnossaliikkujalle ja luontoharrastajalle!
 
 
 
 
 Suomalainen koivikko.
 

Luontoelämys - Mielimaisema

 
Mielimaisema - mielenmaisema, kaksi vaihtoehtoa, vai ovatko?

Ihminen kokee luontoelämyksiä liikkuessaan luonnossa, vaikka sitä ei aina itse huomaisikaan. Mitä ja miten kaikkea koemme luonnossa, se jää tavallaan rekisteröimättä mieleemme tietoisena tapahtumana. Kulkiessamme luonnossa, tarkkailemme ympäristöä, kiinnitämme ehkä huomiota johonkin erityiseen asiaan, erikoiseen puuhun, lintuun tai johonkin sellaiseen, johon silmämme tarttuvat kiinni, korvamme kuulevat tai nenämme haistavat.
Kuuntelemme ympärillämme tapahtuvaa, olemme äänimaisemassa, haistamme ja maistamme ilmaa, liitämme tuoksumaailman mahdollisiin ääniin ja näkemäämme. Tunnemme olotilassamme jotain erikoista mielihyvää, rauhallisuuutta, aistiemme vallatessa mielemme.
Koemme jotain sellaista, mitä ei tapahdu joka hetki.
Olemmeko löytäneet mielimaisemamme, vai peräti syvällisesti mielenmaisemamme?
Hengitämme syvään, ehkä istumme sopivaan paikkaan ja annamme vallitsevan olotilan laskeutua ympärillemme, aistiemme virittäytyessä vastaanottamaan vaikutteita ja siirtämään niitä mielemme syvyyksiin.
 
Mielimaisema voi olla millainen paikka tahansa, siihen ei ole toisen mahdollista antaa vastausta, vaan jokaisen tulee löytää se itse.
Mielimaisemia voi olla useita erilaisia, ratkaisevana tekijänä on oma  tunnetila, sen hetkinen elämänkokemus sekä mielikuva siitä, minkä koemme hyväksi. Näistä syntyy meille jokaiselle omaleimainen mieli- ja mielenmaisema.
Joillekin se on rantakallioilla istumista, kuunnellen laineiden tuottamaa ääntä, tai järvimaisema, jossa aurinko helmeilee veden pinnalla.
Toisille se voi olla lumista maisemaa vaaran rinteillä, tai puun alla istumista syyssateiden aikana.
Paikan ei tarvitse olla kuvankaunis maisema tai jokin vastaava. Mielimaisemaa etsiessä, omat ajatukset ja mieli ratkaisevat, millaiseksi kokee sen hetkisen tilansa. Mielimaiseman löytyminen ei välttämättä ole sen hetken tilaisuus, vaan se voi kehittyä ajan kanssa, tapahtuen asteittain omien kokemuksien kautta.
 
 

 
Sivua päivitetty 04.05.2013
 
 
 
 
Vesi - elämän elinehto!
 

 
Sivustojamme
muualla verkossa:
 
 Luontomme  
 
 

 
 Sivusto julkaistu 01.11.2012.
 
Sivustoa päivitetään vaihtelevalla aikataululla.
Viimeisin sivuston päivitys.
30.12.2012
 
Luonnossa.fi -sivuston sivuja ladattu


 kertaa.

© KuvaPekka